torsdag 22 mars 2012

Lägenhetsrum i skala

Mina sjuor räknar med skala och utifrån en lägenhetsplanering och ritning bygger de ett av rummen i skala. Det är allt från skala 1:10 och 1:25

Här ser ni två färdiga rum som är helt fantastiska:

Skala 1:10
Skala 1:20

Vi bygger med lite hårdare pappkartong, fungerar hur bra som helst.

Popup-böcker med NO-tema

Vi gör popup-böcker med mekanismer och 3D-effekter i åk 4. Alla böcker ska handla om något inom NO som de lärt sig tidigare, kan handla om rymden, dinosaurier, blommor osv. Här ser ni en bok som precis blivit klar. En bok om vatten och koldioxid.






De är såklart häftigare i verkligheten när effekterna framkommer bättre... Men barnen älskar uppgiften och gör riktigt fina böcker. Det kommer flera...

torsdag 15 mars 2012

Räkna med Ahlgrens bilar

Ibland är mutor bra! Att ta med en påse bilar leder till en spännande, lärorik lektion med nyfikna och "sugna" elever. Vi tittade på påsen och funderade på frågor som:

Hur mycket väger påsen?
Hur många bilar finns i påsen?
Vilken färg finns det mest av?
Vad väger en bil?
Hur lång blir raden om vi lägger alla bilar i påsen på en rad?

Sedan tog vi reda på alla svar tillsammans.

 Det blev stapeldiagram. Flest gröna!
 Slutligen så tränade vi bråk som är det vi arbetar mest med just nu. Här t ex var direktivet: "Det ska vara 12 st bilar, 1/2 vita, 1/3 gröna och resten röda" 

Sedan delade vi så klart upp alla bilar och mumsade!! Belöning :-)

onsdag 7 mars 2012

Broarna är klara!

Åk 7 har gjort väldigt fina spagettibroar. De flesta är helt klara nu för utställning. Här ser ni några av mästerverken:








Nu ska vi bara hitta någonstans att ställa broarna så att andra elever på skolan kan bli inspirerade.

tisdag 6 mars 2012

Bråk med hemlig påse

Idag fortsatte bråket mellan mig och fyrorna! Jag hade med mig en "hemlig bråkpåse" som jag lagt ett visst antal spelmarker i. Klassens uppgift blev att lista ut hur många spelmarker där kunde vara i påsen.
Det utifrån förutsättningarna att det skulle vara

1/2 Blåa
1/6 Gröna
Resten Röda

Övningen gick väldigt bra och vi fick fram många "rätta" lösningar innan de kom på just min lösning. I min hemliga påse fanns det idag 30 st marker; 15 blåa, 5 gröna och 10 röda.

Därefter fick de fundera ut en tänkbar hemlig påse och presentera innehållet. Vi funderade sedan ut nya lösningar utifrån deras förutsättningar. Kul övning!

torsdag 1 mars 2012

Saxgubbe

Gjorde en underbar saxgubbe med 4-5:or idag. De älskade uppgiften. Tipset fick jag ifrån Hans Persson och boken Försök med Teknik. Tack Hasse!